top of page
TD - zwart wit-7.jpg

Onze lessen.

TianDi Taiji verzorgt Taiji (Tai Chi) lessen in de traditionele Yang stijl.

In de lessen wordt aandacht ook besteed aan Qigong, vaak als warming up. Maar eventueel ook afzonderlijk in de vorm van workshops. De Qigong stijl waarin lesgegeven wordt is gebaseerd op de Shaolin stijl uit Noord-China.

Oorspronkelijk in China ontwikkeld als vechtkunst wordt taiji in het Westen tegenwoordig vooral als bewegingskunst beoefend. De Yang stijl kenmerkt zich door de langzame, gracieuze, maar tegelijk ook krachtige en ruime bewegingen welke vanuit de buik (lage dantian) uitgevoerd worden. Van groot belang hierbij is het behouden van het eigen evenwicht of centrum. Zachtheid, ontspanning, alertheid, etc. zijn hierbij essentieel.

Traditioneel worden er vooraf vastgestelde vormen beoefend. Het leren van deze vormen vergt veel geduld en concentratie. Je hebt alle aandacht nodig om de ogenschijnlijk makkelijke bewegingen te leren onthouden en beheersen. Zodra er eenmaal een goede basis gelegd is kan taiji een ontspannende en zelfs meditatieve werking hebben.

Taiji (Tai Chi).

Qigong vindt zijn oorsprong in China, waarbij Qi staat voor energie en Gong voor vaardigheid. Hierin kan Qi (Chi) o.a. staan voor doorstroming van het bloed, verdeling van vocht door bindweefsel (fascia), geleiding van signalen door ons zenuwstelsel en effectieve ademhaling en zuurstofopname. 

In de lessen komen diverse oefeningen aan bod met als doel bovenstaande aspecten te verbeteren d.m.v. ademhalingsoefeningen, specifieke rekoefeningen en "Song" oefeningen (Song oefeningen zijn specifieke oefeningen om spanningen in het lichaam los te laten).

Qigong.

Lesvorm.

Als eerste beginnen we met een warming up in de vorm van qigong oefeningen, Zodra iedereen opgewarmd is gaan we verder met het beoefenen van enkele afzonderlijke bewegingen uit de taiji vormen om een goede basis te leggen voor het aanleren van de gehele vormen. Vervolgens gaan we verder met het uiteindelijke doel van de lessen, beoefenen van de vormen in zijn geheel.

Klik hier voor het lesrooster. 

bottom of page