top of page
IMG_1714.jpg

TianDi Taiji verzorgt Taiji (Tai Chi) lessen in de traditionele Yang stijl.

In de lessen wordt aandacht ook besteed aan Qigong, vaak als warming up. Maar eventueel ook afzonderlijk in de vorm van workshops. De Qigong stijl waarin lesgegeven wordt is gebaseerd op de Shaolin stijl uit Noord-China.

Onze lessen.

Oorspronkelijk in China ontwikkeld als vechtkunst wordt taiji in het Westen tegenwoordig vooral als bewegingskunst beoefend. De Yang stijl kenmerkt zich door de langzame, gracieuze, maar tegelijk ook krachtige en ruime bewegingen welke vanuit de buik (lage dantian) uitgevoerd worden. Van groot belang hierbij is het behouden van het eigen evenwicht of centrum. Zachtheid, ontspanning, alertheid, etc. zijn hierbij essentieel.

Traditioneel worden er vooraf vastgestelde vormen beoefend. Het leren van deze vormen vergt veel geduld en concentratie. Je hebt alle aandacht nodig om de ogenschijnlijk makkelijke bewegingen te leren onthouden en beheersen. Zodra er eenmaal een goede basis gelegd is kan taiji een ontspannende en zelfs meditatieve werking hebben.

Taiji (Tai Chi).

Bij Qigong in de Shaolin stijl worden vaak lichte rek- en strekoefeningen gebruikt om het lichaam soepeler en sterker te maken en doorstroming van Qi (levensenergie) te reguleren. 

 

De bewegingen zijn minder complex dan die bij taiji en meer gericht op het voelen van spanningen in het lichaam en ontspanning hiervan. De combinatie van de zachte bewegingen en het met aandacht rekken en strekken resulteert in een kalme ontspannen staat. 

Qigong.

Als eerste beginnen we met een warming up in de vorm van qigong oefeningen, Zodra iedereen opgewarmd is gaan we verder met het beoefenen van enkele afzonderlijke bewegingen uit de taiji vormen om een goede basis te leggen voor het aanleren van de gehele vormen. Vervolgens gaan we verder met het uiteindelijke doel van de lessen, beoefenen van de vormen in zijn geheel.

Klik hier voor het lesrooster. 

Lesvorm.

IMG_1714.jpg
bottom of page